| Author |
Topic |
|
Charles AWI
Starting Member
15 Posts |
Posted - 2011-05-16 : 09:24:53
|
| I am new to SQL and I had a simple question to ask.I need to combine two SQL statements the first one is: SELECT ROWNUM FROM TEST.ORDERLINEITEM WHERE ROWNUM < 100000 MINUS SELECT ITEMCODE FROM AWI.ITEMMASTERI would like the Result of this first statement, ^above^ , to be put into the second statement as ITEMCODE. WITH cte AS( SELECT ITEMCODE, ITEMCODE - ROW_NUMBER() OVER(ORDER BY ITEMCODE) AS grp FROM awi.ITEMMASTER)SELECT MIN(ITEMCODE) AS startRange, MAX(ITEMCODE) AS endRange, MAX(ITEMCODE)-MIN(ITEMCODE)+1 AS ITEMcount, CASE WHEN MAX(ITEMCODE)-MIN(ITEMCODE)+1 > 22 THEN '> 22' WHEN MAX(ITEMCODE)-MIN(ITEMCODE)+1 BETWEEN 18 AND 22 THEN '18-22' WHEN MAX(ITEMCODE)-MIN(ITEMCODE)+1 BETWEEN 12 AND 17 THEN '12-17' WHEN MAX(ITEMCODE)-MIN(ITEMCODE)+1 BETWEEN 5 AND 11 THEN ' 5-11' ELSE '' END AS Rnge FROM cteGROUP BY grpThe First Statement Gives me the missing ITEMCODES, I would like to Take the missing ITEM codes and put them into the second as ITEMCODE to give me the amount of consecutive missing ITEM codes and organize them by the count of consecutive missing ITEMCODESWebFOCUS 7.6 |
|
|
nigelrivett
Master Smack Fu Yak Hacker
3385 Posts |
Posted - 2011-05-16 : 09:37:54
|
| SELECT ROWNUM FROM TEST.ORDERLINEITEM WHERE ROWNUM < 100000MINUSSELECT ITEMCODE FROM AWI.ITEMMASTERThe first select doesn't seem to produce an itemcodemaybeSELECT distinct ITEMCODE FROM TEST.ORDERLINEITEMwhere ITEMCODE not in (SELECT ITEMCODE FROM AWI.ITEMMASTER)==========================================Cursors are useful if you don't know sql.SSIS can be used in a similar way.Beer is not cold and it isn't fizzy. |
 |
|
|
Charles AWI
Starting Member
15 Posts |
Posted - 2011-05-16 : 09:49:32
|
| Thanks for your reply! All I am trying to do is get the result of the first statement to be feed into the second one as ITEMCODE. EX.(SELECT ROWNUM FROM TEST.ORDERLINEITEM WHERE ROWNUM < 100000MINUSSELECT ITEMCODE FROM AWI.ITEMMASTER) As ITEMCODE2Then take ITEMCODE2 and put it into the next statementWITH cte AS(SELECT ITEMCODE2, ITEMCODE2 - ROW_NUMBER() OVER(ORDER BY ITEMCODE2) AS grpFROM awi.ITEMMASTER)SELECT MIN(ITEMCODE2) AS startRange,MAX(ITEMCODE2) AS endRange,MAX(ITEMCODE2)-MIN(ITEMCODE2)+1 AS ITEMcount,CASE WHEN MAX(ITEMCODE2)-MIN(ITEMCODE2)+1 > 22 THEN '> 22' WHEN MAX(ITEMCODE2)-MIN(ITEMCODE2)+1 BETWEEN 18 AND 22 THEN '18-22'WHEN MAX(ITEMCODE2)-MIN(ITEMCODE2)+1 BETWEEN 12 AND 17 THEN '12-17'WHEN MAX(ITEMCODE2)-MIN(ITEMCODE2)+1 BETWEEN 5 AND 11 THEN ' 5-11'ELSE ''END AS RngeFROMcteGROUP BYgrpI hope this clears things up. Thanks for you help!WebFOCUS 7.6 |
 |
|
|
Charles AWI
Starting Member
15 Posts |
Posted - 2011-05-16 : 10:07:05
|
| Thanks for your reply! All I am trying to do is get the result of the first statement to be feed into the second one as ITEMCODE2. EX.(SELECT ROWNUM FROM TEST.ORDERLINEITEM WHERE ROWNUM < 100000MINUSSELECT ITEMCODE FROM AWI.ITEMMASTER) As ITEMCODE2Then take ITEMCODE2 and put it into the next statementWITH cte AS(SELECT ITEMCODE2, ITEMCODE2 - ROW_NUMBER() OVER(ORDER BY ITEMCODE2) AS grpFROM awi.ITEMMASTER)SELECT MIN(ITEMCODE2) AS startRange,MAX(ITEMCODE2) AS endRange,MAX(ITEMCODE2)-MIN(ITEMCODE2)+1 AS ITEMcount,CASE WHEN MAX(ITEMCODE2)-MIN(ITEMCODE2)+1 > 22 THEN '> 22' WHEN MAX(ITEMCODE2)-MIN(ITEMCODE2)+1 BETWEEN 18 AND 22 THEN '18-22'WHEN MAX(ITEMCODE2)-MIN(ITEMCODE2)+1 BETWEEN 12 AND 17 THEN '12-17'WHEN MAX(ITEMCODE2)-MIN(ITEMCODE2)+1 BETWEEN 5 AND 11 THEN ' 5-11'ELSE ''END AS RngeFROMcteGROUP BYgrpI hope this clears things up. Thanks for you help!WebFOCUS 7.6 |
 |
|
|
nigelrivett
3385 Posts |
Posted - 2011-05-16 : 10:41:55
|
| >>(SELECT ROWNUM FROM TEST.ORDERLINEITEM WHERE ROWNUM < 100000MINUSSELECT ITEMCODE FROM AWI.ITEMMASTER) As ITEMCODE2>>You seem to expect to get a resultset of itemcodes from this but is subtracting (except?) itemcodes from rownums which doesn't seem right. AT the best it would get a set of rownums whatever they are.==========================================Cursors are useful if you don't know sql.SSIS can be used in a similar way.Beer is not cold and it isn't fizzy. |
 |
|
|
X002548
Not Just a Number
15586 Posts |
|
|
nigelrivett
3385 Posts |
|
|
Charles AWI
Starting Member
15 Posts |
Posted - 2011-05-18 : 13:16:17
|
quote: Originally posted by nigelrivett >>(SELECT ROWNUM FROM TEST.ORDERLINEITEM WHERE ROWNUM < 100000MINUSSELECT ITEMCODE FROM AWI.ITEMMASTER) As ITEMCODE2>>You seem to expect to get a resultset of itemcodes from this but is subtracting (except?) itemcodes from rownums which doesn't seem right. AT the best it would get a set of rownums whatever they are.==========================================Cursors are useful if you don't know sql.SSIS can be used in a similar way.Beer is not cold and it isn't fizzy.
ITEMCODE2 = missing ITEMCODEShow would i set the first statement, which results in the missing ITEMCODES equal to ITEMCODE2 to use in the second statement,PLEASE HELP!WebFOCUS 7.6 |
 |
|
|
Charles AWI
Starting Member
15 Posts |
Posted - 2011-05-19 : 09:09:11
|
| .WebFOCUS 7.6 |
 |
|
|
nigelrivett
3385 Posts |
Posted - 2011-05-19 : 09:19:48
|
| SELECT ROWNUM FROM TEST.ORDERLINEITEM WHERE ROWNUM < 100000MINUSSELECT ITEMCODE FROM AWI.ITEMMASTERrownum minus itemcode.How is rownum related to itemcode?==========================================Cursors are useful if you don't know sql.SSIS can be used in a similar way.Beer is not cold and it isn't fizzy. |
 |
|
|
|